Er zijn in Nederland en daarbuiten een groot aantal kleine, grote en hele grote beleggingsfondsen. Deze investeren in een al net zo groot aantal verschillende beleggingen, variërend van goud tot aandelen, en van huizen tot wiskey, en van graan tot kunst. En natuurlijk in crowdfunding leningen, dat is wat het FS Continuous Fonds doet. De markt van beleggingsfondsen is er een die erg actief is om voor de investeerders een goed resultaat te behalen. Kan dat ook met crowdfunding leningen?

Waarom een beleggingsfonds in crowdfunding?

Crowdfunding is meer dan het bij elkaar brengen van mensen. Dat is een doel, maar zeker niet het hoofddoel van crowdfunding, en dan specifiek crowdfunding leningen. Met deze financiering willen de ondernemers hun doelen waarmaken, bijvoorbeeld het op zetten van een bedrijf, of het uitbouwen van een bestaande organisatie. Crowdfunding is voor deze ondernemers eerder een middel, een middel dat ze erg waarderen, maar het doel blijft het eigen bedrijf of project verwezenlijken. Naast vrienden, bekenden, zakenpartners, klanten en leveranciers is er vaak nog een groep van onbekenden nodig om het project succesvol vol te laten komen. Daar komen de investeerders zoals het FS Continuous Fonds en nog vele andere investeerders om de hoek kijken. Er gaat in Nederland ieder jaar steeds meer geld via crowdfunding leningen naar bedrijven.

Vorig jaar is er €424 miljoen met crowdfunding opgehaald, dit is een groei van 29%. Van dit bedrag waren €375 miljoen leningen. Zowel de omvang als de groei geeft aan dat dit een blijvende sector zal zijn.

Rendement op crowdfunding leningen

Als je investeert in crowdfunding leningen als belegging, is het natuurlijk essentieel om een goed rendement te halen. Maar, zoals Warren Buffet het zegt, geen geld verliezen is nog veel belangrijker. Dat betekent een goede selectie van projecten maken voordat je gaat investeren.

Het risico met crowdfunding is dat het project geen succes wordt, of dat het na een tijdje stopt. Bij leningen kan het zijn dat er niet genoeg geld is om de lening terug te betalen. Deze defaults gaan ten koste van het rendement en het is dus zaak om die te voorkomen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De vraag is of je daar zelf veel tijd en moeite in wilt stoppen, of dat je deze investeringen uitbesteed aan een beleggingsfonds dat voor jou investeert.

Het FS Continuous Fonds doet dit al sinds 2016 en heeft hier veel ervaring mee opgebouwd. Dus neem eens contact op als je hier meer over wilt weten.