Wat is dat nu eigenlijk, Crowdfunding? En waarom wordt er zo veel over gesproken en wat moet of kan ik er zelf mee? Dat zijn allemaal vragen waar u tegen aan kunt lopen. Wij zullen er hier een paar proberen te beantworden.

Crowdfunding is een vorm van financiering die over is komen waaien uit de VS. Voor vooral kleinere bedrijven kan dit een erg interessante vorm van financiering, eventueel in combinatie met traditionele financierings wijze.

Voordat we in de details duiken, is het goed om een onderscheid te maken tussen de verschillende type crowdfunding. Zeker als investeringsfonds is dat erg belangrijk.

Vormen van Crowdfunding

  1. Donaties
  2. Beloning
  3. Aandelen
  4. Lening

Soms zie je ook combinaties of andere soorten, maar eigenlijk kan je alles onder deze 4 type crowdfunding plaatsen.

1. Crowdfunding donaties

Dit zijn waarschijnlijk de oudste vorm van crowdunfingen. Denk als voorbeeld namelijk aan de kerk, die al vele duizenden jaren donaties van de kerkgangers krijgt.

Het kan ook om een (klein) bedrag aan een goed doel gaan of om een bekende te helpen met een project of lastige situatie.

Tegenwoordig gaat crowdfuding om het technische aspect, waarbij internet en social media ingezet worden om grote groepen mensen te bereiken. Het doel is hier echter niet anders door geworden.

2. Crowdfunding beloningen of rewards

Dit is een vorm van voorverkoop. Eerst gaat de aanbieder aan de slag om koper te vinden voor zijn of haar product, en als er genoeg kopers zijn en er geld is opgehaald, wordt het product pas gemaakt. Kickstarter is hier het bekendste platform voor, waar al vele producten met succes zijn ge-crowdfund.

Het risico is dat het product niet of te laat geleverd wordt. Of dat het hele project niet door gaat. Het voordeel is dat je voor een relatief laag bedrag een uniek product kan krijgen voordat iemand anders het heeft.

3. Crowdfunding aandelen, of een variatie hier op

In de startup wereld is dit waarschijnlijk de bekendste vorm van crowdfunding waarbij de investeerder een meestal vrij klein deel van de onderneming krijgt. Er wordt veel ruchtbaarheid gegeven aan bedrijven die een goed idee hebben, terwijl ze soms nog niet eens bij de Kamer van Koophandel zijn geregistreerd.

Dit kan een interessante manier om vroeg bij zo’n bedrijf aan boord te komen en te kunnen investeren. Je krijgt echter niet aandelen en de kans dat je hier heel rijk van gaat worden is beperkt.

Belangrijk om te weten, het FS Continuous Fonds investeert absoluut niet in dit soort projecten.

4. Crowdfunding leningen

Bij deze vorm van crowdfunding wordt er een lening verstrekt die door meerdere investeerders wordt gefund via een crowdfunding platform. Het platform doet de eerste screening, zet het project op open en investeerders kunnen er, na hun eigen screening, in investeren.

Je kan het vergelijk met jouw geld naar de bank brengen voor een (tegenwoordig extreem lage) rente vergoeding. De bank zal dit geld voor je uitlenen nadat ze de geldnemer die op zoek is naar een lening gescreend hebben om te kijken of zij aan de voorwaarden van de bank voldoet.

Het grote verschil is dat de bank voor eigen rekening en risico geld uitleent, terwijl bij crowdfunding het platform alles faciliteert. De investeerder heeft bij crowdfunding dus zowel kans op groter rendement, als ook een groter risico. Als je bij de bank spaart, maken zij winst met jouw geld, maar jij hebt geen risico (zolang een bank èn het land niet failliet gaan). Daarnaast is spaargeld dat je op een spaarrekening bij een bank zet ook makkelijk opneembaar.

Investeren in crowdfunding leningen

Naar onze mening zijn de verschillende type crowdfunding niet te vergelijken, als belegging dan. Wij richten ons alleen op crowdfunding leningen omdat wij zien dat daar een grote mogelijkheid ligt om van gunstige rendementen te profiteren door met een goed gespreide portefeuille te werken. Dat wil niet zeggen dat andere vormen van crowdfunding niet interessant kunnen zijn, maar dat laten wij aan andere experts over.

Lees daarom ook vooral de werkwijze en de risicos van het Continuous Fonds of neem contact met ons op.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave