Crowdfunding is eigenlijk een heel oud principe. Het is namelijk geld ophalen bij een grote groep mensen die jouw project ondersteunen. Dat gebeurde al in vroeger tijden als er gezamelijk bijvoorbeeld een kerk of dorpsgebouw werd gebouwd. Ook het ophalen van geld voor jouw bedrijf binnen de familie kring is een vorm van crowdfunding. Tegenwoordig zouden wij dit jouw “inner-crowd” noemen omdat je deze mensen al kent en ze je (als het goed is 🙂 ) vertrouwen.
Tegenwoordig wordt crowdfunding gebruikt om een project, dat kan het opstarten van een bedrijf zijn, maar ook een wetenschappelijk onderzoek, een tentoonstelling of een goed doel zijn. Wat het doel ook mag zijn, crowdfunding kan voor kleine bedragen van een paar honderd euro tot het financieren van een ziekenhuis waarvoor meer dan €10 miljoen is opgehaald, dat is natuurlijk wel een uitzondering. Maar het geeft wel een voorbeeld wat er mogelijk is met een succesvolle crowdfunding actie die gesteund wordt door een brede “crowd”.

Verschillende vormen van Crowdfunding

Zoals we al eerder schreven zijn er 4 hoofdvormen van crowdfunding te onderscheiden:

  • donaties
  • beloningen
  • aandelen
  • leningen

Aangezien dit een onderwerp is waar altijd vragen over blijven komen, leuk het ons interessant om hier nog eens in te duiken.

Crowdfunding donaties

Bij een crowdfunding donatie krijg jij niks terug voor je geld. Je doneert dit omdat je het doel of project steunt zonder er iets voor terug te vragen. Meestal zijn dit wat kleinere projecten.

Beloningen of rewards

Beloningen zie je veel bij het Amerikaanse Kickstarter of Indiegogo, maar ook bij kleiner crowdfunding platformen in Europa. Dit worden ook wel rewards genoemd. Bij deze vorm commit je vooraf, je betaald als er genoeg mensen aan meedoen en je krijgt het product een tijd later. Als het goed is, zoals bij deze verkleurende zwembroek of dit parfum van YVRA. Maar de 3D printer is er na 4 jaar nog steeds niet, terwijl ze wel ruim €2mln opgehaald hebben.

Crowdfunding aandelen

Aandelen in een succesvol bedrijf zijn een andere mogelijkheid bij crowdfunding. Bij crowdfunding aandelen krijg je een klein aantal aandelen gebaseerd op een ingeschatte waarde om het bedrijf op te zetten of te helpen groeien. Deze inschatting is meestal gebaseerd op de positieve insteek van de ondernemer, wat deze waardering rechtvaardigt. Hoeveel aandelen jij dan krijgt hangt van je inleg af. En hoe je uiteindelijk jouw investering weer te gelde kan maken verschilt per project, kijk daar goed naar.

Crowdfunding leningen

Als laatste heb je de crowdfunding leningen. Deze vorm van crowdfunding is, zeker in Nederland, het grootst (89% volgens crowdfunding.nl). Zowel wat betreft de bedragen per lening als het aantal leningen is dit de meeste succesvolle categorie van crowdfunding vormen.
Met een crowdfunding lening investeer je in een bedrijf, soms ook in een andere vorm zoals een bepaald project. Als zekerheid kan je bijvoorbeeld hoofdelijke aansprakelijkheid van de ondernemer krijgen, je kan een pandrecht op de inboedel of de facturen krijgen of misschien is er wel een gebouw of huis waar een hypotheek op gevestigd kan worden als zekerheid.
Ook qua aflossing zijn er verschillende vormen. Dit varieert van onder andere aflossing vrij, een annuitaire lening, lineaire lening of een andere vorm. Ook combinaties, zoals bijvoorbeeld een crowdfunding project waarbij de eerste 6 maanden niet afgelost hoeft te worden en daarna in 60 maanden lineair wordt afgelost.
Als vergoeding krijg je, meestal maandelijks, rente uitgekeerd.

Dit is een kort overzicht van de vier hoofd vormen van crowdfunding. Het FS Continuous Fonds belegt alleen in leningen. Andere vormen kunnen ook interessant zijn, maar niet voor ons.

Heb je hier vragen over? Laat het ons weten via administratie@continuousfonds.nl.

Categorieën: Continuous Nieuws